PROSOFT VR; Tekstil ve Moda Sektörünü METAVERSE’e Taşıyor

Tekstil News: Prosoft VR Firmasını daha yakından tanıyabilir miyiz?
Selçuk Şireci: 1992 yılından bu yana yazılım sektöründe faaliyet gösteriyoruz. 1995 yılında Tekstil sektöründen gelen talepler doğrultusunda bu sektöre yönelerek, yazılımlarımızı Tekstil alanına odaklayarak uzmanlığımızı arttırdık. 2016 yılından bu yana da ağırlıklı olarak Metaverse Projeleri geliştirdiğimiz Sanal Gerçeklik alanında da Dünya’da ilk olma özelliğine sahip projeler geliştiriyoruz.

Tekstil News: Sanal Gerçeklik (Virtual Reality), Smarttex 360 ve Style3D yazılımları ile tekstil ve moda sektörüne nasıl bir katkı sunuyorsunuz?
Selçuk Şireci: Şu sıralar çokça doyduğumuz “Metaverse” kavramı aslında yeni değil, biz 6 senedir bu alanda projeler geliştirdik ve başta Tekstil sektörü olmak üzere birçok farklı sektöre hizmet verdik. Özellikle tekstil sektöründeki numune üretim süreçlerinde %80’e varan oranlarda tasarruf sağlayan çözümlerimizden ve süreçten kısaca bahsetmek isterim. Dijital kumaştan 3D Sanal numune üretimine kadarki tüm süreçleri A’dan Z’ye dijital ortama aktarıyoruz. Distribütörü olduğumuz Style Fabric yazılımımızla dijital kumaş üretiyor, Style3D yazılımımız ile de 3 boyutlu olarak ve gerçeğine %90-95 yakınlıkta sanal numuneler üretebiliyoruz. Yazılımı tamamen bize ait olan Metaverse Sanal Showroomlarda da müşteriler dünyanın neresinde olursa olsun aynı anda onlarca kişinin girebildiği platformumuzda ürün sunumu ve satışının yapılabildiği altyapıları sağlıyoruz.

Tekstil News: Sanırım Dünya’da ve Türkiye’de Tekstil ve Hazırgiyim-Moda sektörünü dijital dünyaya taşıyan ilk firmasınız? Bugüne kadar neler yaptınız ve yapmaktasınız?
Selçuk Şireci: Dijitalleşme konusunda oldukça uzun yıllara dayanan bilgi birikim ve tecrübeye sahibiz. Türkiye’de ilk sanal defileyi 1999 yılında yapmıştık. Dijitalleşmeyi özellikle Tekstil sektöründe Sanal Gerçeklik teknolojilerinde kullanan Dünyadaki ilk firmayız. Sanal Gerçeklik gözlüklerinin kullanıma sunulduğu 2016 yılında ilk Sanal Showroom çalışmasını, içinde bulunduğumuz Tekstil sektörüne uyarlayarak öncü olmamız bize Metaverse dünyasında ilerlememiz için alt yapı ve avantaj sağlamış durumda.

Tekstil News: Yapmış olduğunuz dijital bu çalışmalar son zamanlarda adını sıkça duymaya başladığımız Metaverse’e açılan bir kapı mıydı? Sanırım bundan sonra kendinizi ve yaptıklarınızın anlatmak daha kolay olacaktır.
Selçuk Şireci: Evet, bu bir kapı fakat aslında bizim yaptığımız çalışmalar zaten Metaverse projeleri idi, sadece adı “Metaverse” olarak konulmamıştı. Pandemi sürecinde dijitalleşmenin öneminin artması ve Facebook’un adını Meta olarak değiştirmesi ile algı çok hızlı bir şekilde bu yöne kaydı. Dünyanın en büyük firmaları da bu yönde çalışmalar ve açıklamalar yaptıkça bizlerin daha önce anlatmakta zorlandığımız, firmaların Sanal Gerçeklik teknolojilerine olan negatif bakışı pozitif anlamda tamamen değişmiş durumda. Daha önce görüştüğümüz ve “ne gerek var” diyen firmalardan şu an ciddi talepler alıyoruz.
Tekstil News: Tam olarak Metaverse nedir? Tekstil ve Moda endüstrisi için Metaverse neler vaat ediyor?
Selçuk Şireci: Metaverse kelime anlamı ile öte evren demek. Gelecekte tüm sektörlerde bu alandaki gelişmeleri sıkça göreceğiz. Moda endüstrisindeki dijitalleşme alanındaki hızlı gelişme ve ilerleme sayesinde de Dijital Moda önemini gittikçe arttıracaktır.

Tekstil News: Metaverse Tekstil ve Moda Sektörü için yeni bir dünya mı yaratıyor?
Selçuk Şireci: Moda sektörünü ele alırsak, gelecekte alışveriş tamamen bu alana kayacak hem fiziki hem de dijital ürün satışları artacak. Herkesin dijital ikiz avatarları olacak ve fiziki Dünyada kendimize bir kıyafet alırken Metaverse dünyalarında bu avatarlarımıza belki 5 kıyafet satın alacağız. Firmaların da bu anlamda kendini yenilemesi ve dijital üretime ayak uydurmaları gerektiği konusunda bilgilendirmeye çalışıyoruz.
Tekstil News: Bu yeni dijital sanal dünya için sanırım siz son 5 yıldır ciddi çalışmalar yapıyordunuz? Şuan hangi aşamadasınız?
Selçuk Şireci: 2016 yılından bu yana Sanal Gerçeklik teknolojileri üzerine yazılım ve içerik geliştiriyoruz. Özellikle Tekstil sektöründeki üretici firmalar için A’dan Z’ye çözümler sunuyoruz. Bunun yanında kendi “MetaExen” Metaverse alışveriş platformu projelerimizi geliştiriyoruz. Burada firmaların kiralayabileceği dükkanlar, mağazalar mevcuttur. İster gerçek ister dijital ürünlerini bu alanda satma imkanına sahip olacaklar. Bunun yanında Metaverse gece klübü, Canlı Radyo, Metaverse Sinema, Metaverse Konferans salonu, Metaverse Fuar alanları, NFT mağazaları gibi tüm unsurları içinde barındıran Türkiyenin ilk “MetaExen Metaverse” dünyasını hayata geçirmek için çalışmalarımız devam ediyor.

Tekstil News: Pandemi ile birlikte seyahatlerin kısıtlanması Dijital Sanal ortamlarda iş görüşmeleri ve ürün tanıtımları hatta fuarların bu ortamlarda düzenlenmesi Metaverse’un hayatımıza girmesini hızlandırdı mı?
Selçuk Şireci: Pandemi süreci ile, 5 ila 10 yıl içinde gerçekleşeceğini düşündüğümüz gelişmeler 1 – 2 yıl içinde hayatımıza girdi. Bu sürecin daha da hızlanarak devam edeceğini düşünüyoruz. Evet seyahatlerin kısıtlanması bu süreci hızlandırdı ama insanlar bu şekilde de oluyormuş demeye başladı, bu da gelecekte bu sistemlerin “Hibrit” şeklinde devam edeceğini düşünüyoruz. Çünkü Sanal Gerçeklik teknolojilerinin sağladığı gerçeklik hissi çok yüksek ve bu teknoloji sayesinde çevreyi koruma bilincine de kattığı avantajlar sayesinde hayatımızın vazgeçilmezi olacağını düşünüyoruz.

Tekstil News: Metaverse’un tam olarak hayatımıza girmesi ile birlikte gelecekte Tekstil ve Moda Sektörünü sizce hangi evreye sokacaktır. Artık bir kıyafet almak için sanal dünyadaki mağazaları mı dolaşacağız?
Selçuk Şireci: Aslında sadece Tekstil sektöründe değil tüm sektörleri baştan aşağı değiştirecek bir teknolojiden bahsediyoruz. Evet, Sanal Avm’lerde alışveriş yapabileceğimiz gibi, inşaat projelerini de buradan göreceğiz, örnek daireleri gezeceğiz, müşteri temsilcileri ile burada canlı konuşabileceğiz, gitmek istediğimiz yere başka yerdeki arkadaşlarımızla beraber gidebileceğiz, hastaneye buradan gideceğiz, okullar bile belki gelecekte Metaverse de olacak, zaman ve mekan kavramını neredeyse ortadan kaldıracak bir teknolojiden bahsediyoruz ve geleceğin bu doğrultuda şekilleneceğini düşünüyoruz.
Tekstil News: Bu Metaverse’un hayatımızı olumlu veya olumsuz olarak etkileyeceği kesin gibi görünüyor. Son olarak eklemek isteğiniz bir konu var mıdır?
Selçuk Şireci: Her teknoloji gibi olumlu ve olumsuz yanları olacaktır. Biz tamamen olumlu yanlarına odaklanmayı tercih ediyoruz. Gelecek kaçınılmaz olarak bu yönde ilerliyorsa buna karşı koymak yerine söz sahibi projeler üreten bir ülke olmak zorundayız.