Reklam
Reklam

TEKSTİL MAKİNE İHRACATIMIZ DAHA DA ARTACAK

TEKSTİL MAKİNE  İHRACATIMIZ  DAHA DA ARTACAK
  • 10.02.2020
  • 1.864 kez okundu
Reklam
TEMSAD
TEMSAD (Tekstil Makina ve Aksesuar Sanayicileri Derneği) Başkanı /Adil Nalbant President of TEMSAD (Textile Machinery and Acc. Ind. Ass.)/ Adil Nalbant

Tekstil News Dergisi adına gerçekleştirmiş olduğumuz söyleşide; Tekstil Makine Sektörünün, birçok sektöre göre ihracatında artış sağlayan ürün gruplarından biri olduğunu söyleyen TEMSAD Başkanı Adil Nalbant, sözlerine şu şekilde sürdürdü; “2018 yılını 750 milyon US$ ihracat ile kapattığımız ve yılın ilk 11 ayında geçtiğimiz yıla göre %10 ihracat artışı sağladığımız görüldü. Bunun yanı sıra, 2018 yılında; 1,9 milyar US$ olarak gerçekleşen tekstil makine ithalatı ise bu yıl, ilk 11 aylık süreçte %48 oranında ciddi bir azalış gösterdi. Tekstil makine üreticilerimiz, her geçen gün kendisini geliştirerek dünyadaki pazar payını arttırmaya devam ediyor. Dünyanın, 180 farklı ülkesine tekstil makineleri satabilen sektörümüz, toplam dünya tekstil makine ihracatında %3’lük gibi düşük bir pay alıyor. Pazar çeşitliliği avantajı ve katma değerli, yüksek teknolojili üretimleri ile tekstil makine sanayicilerimizin, önümüzdeki yıllarda da Türkiye’de ve dünyada gelişimlerini devam ettireceğine inanıyoruz.”

Tekstil News:Tekstil Sektöründeki 2020 yılı beklentiniz, yatırım ve ihracat/ithalat hedefleriniz nelerdir?
Adil NALBANT:
Tekstil sektörü, gerek istihdama katkısı gerekse katma değerli üretimi ve ihracatımızdaki payı ile Türkiye ekonomisinin temel güçlerinden birisidir. 2018 yılı ihracat rakamlarına baktığımızda Tekstil ve Hazır Giyim ihracatının 18 milyar dolar, Tekstil ve Hammaddeleri ihracatının ise 11 milyar dolar olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Toplamda ise 29 milyar dolarlık bir tekstil ihracatından söz edebiliriz. Türkiye’nin toplam 168 milyar dolarlık ihracatının %18’ini tek başına tekstil sektörü gerçekleştiriyor. Bununla birlikte Türkiye toplam ihracatının, kg birim fiyatı ortalaması 1 dolar seviyelerindeyken tekstil sektörü ihracatının kg birim fiyatı ortalama 20 dolar seviyelerindedir.
2018 ve 2019 yıllarında mevcut küresel ekonomik daralma ve döviz artışlarından kaynaklı olarak yurt içi üretim ve ihracatları olumsuz etkilendi. Ancak otomotiv ve inşaat gibi diğer ana sektörlerden ayrı olarak tekstil sanayicilerimiz karalar bağlamadan; üretimlerini ve ihracatlarını arttırmanın, pazarlarını geliştirmenin yollarını aradı. Bahsi geçen sektörlere kıyasla gerek iç piyasada gerekse de ihracatta büyük bir daralma yaşamadan güçlü durabildi.
Ülkemizin ilk 2 çeyrekteki ekonomik daralması sonrasında, en son açıklanan 3. çeyrek büyüme verilerine göre pozitif yönlü %0,9’luk bir büyüme gerçekleştiği görüldü. Bu toparlanmanın bir göstergesi olarak kabul ediliyor, 2020 yılında da daralmanın önemli ölçüde aşılması amaçlanıyor. Tekstil sektörünün Türkiye’nin güçlü ve dinamik bir sektörü olarak 2020’de büyümeye devam edeceğini ön görüyoruz.
Geçtiğimiz Kasım ayının başlarında dünyada ilk defa bir olay gerçekleşti. Pekin’in başkentinden kalkan 42 konteynerlik 850 metrelik bir yük treni Marmaray’ı kullanarak boğazların altından direkt Avrupa’nın kalbine Prag’a gitti. Bunu, 500 yıl sonra ipek yolunun dönüşü olarak değerlendirebiliriz.

Dünya ticaret savaşlarının gerçek nedeni de kanaatimizce bunlardır. Son yıllarda batıya geçen enerji hatlarının, Türkiye üzerinden geçmesi ve bir de ipek yoluyla, tren yollarıyla üretim merkezi olan doğunun batıya yani tüketim merkezi olan Avrupa’ya bağlanması ülkemizi çok daha stratejik ve önemli bir hale getirdi. Bu arada bir anekdotta bulunayım Marmaray’ın yanı sıra 3. köprünün üzerine yapılan büyük tüp geçidin ortasındaki tren yoluyla bu hat daha da zenginleşecektir. Tabiki bu olayın avantajları kadar bir de dezavantajlarının da göz önünde bulundurulması gerekiyor. Çünkü şu anda 30-45 gün olan Uzak Doğu’dan bir malın gemiyle Avrupa’ya teslimi, Pekin ve Londra arasında 11 güne düşüyor. Yani hiçbir Okyanus, Süveyş kanalı, Akdeniz vs. gibi riskli yerlerden geçmeden bu sağlanıyor bu. Çin 2013 yılında başlatmış olduğu kuşak yol projesiyle dünyada 150 ülkeyle anlaşmaya vardı. 2015 yılında Türkiye buna dâhil oldu ve bu projeye 100 milyar doların üzerinde kaynak sağladı. Bence geleceği belirleyecek olan çok önemli bir olaydır. Birde e-ticaret ile birlikte yeni ticaret yolları, Türkiye’nin ufkunu açabilecek bir konumdadır. Bu yüzden bizim hem makine imalatçılarının hem de tekstil imalatçılarının ve bütün sanayimizin buradaki avantajları, dezavantajları çok iyi tahlil edip ona göre pozisyon almaları gerekiyor.

Tekstil News:Tekstil Makine sektöründeki gelişmeleri, 2019 yılı açısından genel bir çerçevede değerlendirebilir misiniz?

Adil NALBANT: Tekstil sektörü için 2019 yılı ihracat verilerine baktığımızda geçtiğimiz yılın ihracat verilerine benzer şekilde rakamların gerçekleştiğini görüyoruz. Yılın ilk 11 aylık rakamlarına göre tekstil ihracatı 2018 yılına kıyasla %0,3 oranında arttı. Bununla birlikte tekstil ihracatı gerçekleştirilen ülkelere bakıldığında AB ülkelerine ihracatın düştüğü, doğu bloğu olarak tabir edilen; Rusya, Ukrayna ve Belarus gibi ülkelere ise arttığı görülüyor.
Tekstil Makine sektörü ise birçok sektöre göre ihracatında artış sağlayabilen ürün gruplarımızdan oldu. 2018 yılını 750 milyon dolar ihracat ile kapattığımız ve yılın ilk 10 ayında geçtiğimiz yıla göre %10 ihracat artışı sağladığımız görüldü. Bunun yanı sıra 2018 yılında 1,9 milyar dolar olarak gerçekleşen tekstil makine ithalatı ise bu yıl ciddi oranda düştü. Döviz kurlarındaki dalgalanmaların, yatırımların ve az da olsa geçtiğimiz yıllara göre yerli tekstil makine kullanımının da etkisi gözlenebiliyor.

Tekstil News:Tekstil Makine İthalatı ve İhracatımız geçen yıla göre nasıl bir ivme kaydetti?

Adil NALBANT: Yılın ilk 10 ayında tekstil makine ithalatımız %48 oranında azaldı. 2019 yılının sonu itibariyle ise ortalama 800 milyon dolar ihracat, 1 milyar dolar ithalat bekliyoruz. Tekstil makine üreticilerimiz, her geçen gün kendisini geliştirerek dünyadaki pazar payını arttırmaya devam ediyor. Dünyanın, 180 farklı ülkesine tekstil makineleri satabilen sektörümüz, toplam dünya tekstil makine ihracatında %3’lük bir pay alıyor. Pazar çeşitliliği avantajı ve katma değerli, yüksek teknolojili üretimleri ile tekstil makine sanayicilerimizin önümüzdeki yıllarda da Türkiye’de ve dünyada gelişimlerini devam ettireceğine inanıyoruz.

Tekstil News:ITMA’dan sonra Tekstil Makine Sektörünün en önemli fuarı olan ITM Fuarını Türkiye ekonomisi ve tekstil sektörüne katkılarıyla ilgili düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

Adil NALBANT: ITM Fuarı, tekstil makine sektörümüz için çok önemli bir konuma sahip. Avrupa’da yapılan diğer fuarlara, Ortadoğu ve Uzakdoğu bölgelerinden katılmakta zorlanan tekstil sanayicileri için ITM Fuarı Türkiye’nin konumu itibariyle daha büyük avantaj taşıyor. Düşünün ki; ITMA Barcelona fuarına stantdlı olarak katılacak olan firmanın patronu bile vize alıp gidemiyor. Bir Türk firması bu sıkıntıları yaşıyorsa diğer Ortadoğu ve asya ülkeleri vatandaşlarını düşünün artık. Dünya çapında tekstil makine teknolojilerinin sergilendiği ITM Fuarı; Tüyap, Teknik Fuarcılık ve TEMSAD iş birliği ile her geçen yıl daha da kaliteli ve profesyonel hale geldi. Bunu özellikle, 2018 yılında gerçekleşen ITM 2018 Fuarı’nda da net olarak gördük. 64 ülkeden 1150 üretici firmanın katıldığı ve 15 bini yabancı olmak üzere 60 bine yakın ziyaretçinin geldiği ITM 2018 Fuarı oldukça başarılı sonuçlandı. Fuarda, 110 TEMSAD üyemiz ile yer aldık ve fuar sonrası yaptığımız anketlerde %95 oranında memnuniyet sonucuna ulaştık.

Tekstil News: ITM fuarı bu bölgenin ITMA’sıdır

Adil NALBANT: Ekonomik ve siyasal gelişmeler, konjonktüre bağlı olarak Türkiye’nin son üç yılda yatırımlarını azaltması ve ertelemesine sebep oldu. Türkiye’nin en önemli sektörü de bilindiği üzere tekstil sektörüdür. Bu yüzden tekstilde yapılacak yatırımlar için ITM fuarı, büyük bir fırsat olarak değerlendirilebilir. ITM fuarı, bu anlamda hem Türk Tekstil Sanayisi için hem de Türkiye’nin bölgesindeki; İran, Özbekistan, Mısır ve diğer hitap edilen; Hindistan, Pakistan, Endonezya gibi ülkeler için bir önemli bir fırsat niteliği taşıyor. ITM fuarı için, sektörümüzün en büyük bölgesel fuarı, ITMA’nın Ortadoğu ve Asya’daki versiyonu diyebiliriz artık.

Tekstil News: ITM Fuarı her geçen yıl büyümeye devam ediyor…

Adil NALBANT: ITM fuarına batılı firmalar, daha fazla rağbet gösteriyor. Bunun en önemli nedeni ise batılı firmalar için en büyük pazarın Türkiye olması. Özellikle; iplik, dokuma ve teknik tekstil makinelerinde ülkemiz, batı ülkeleri için önemli bir pazar olma özelliği taşıyor. Bu yüzden en son teknoloji ile yatırım yapmak isteyen civar ülkeler de ITM fuarını bir fırsat olarak görüp fuara, hem ziyaretçi hem de alım için heyetleri getiriyor. Böylece bu yılki ITM 2020 Fuarı’nın iki farklı önemi ortaya çıkıyor. İlk olarak Türk sanayicisinin geciken yatırımlarını yapması için bir fırsat sunuyor. İkincisi olarak ise civarımızdaki ülkelerin tekstil ile ilgili makine yatırımları için bu fuara kolayca ulaşılabiliyor. Çünkü özellikle civar ülkeler, vize sorunu yaşamadan katılım sağlayabiliyor. Mesela bazı bölgelerdeki katılımcılar Avrupa’da yapılan diğer fuarlara vize vb. sorunlardan dolayı gitmekte zorluk yaşayabiliyor. Bu yüzden ITM fuarları, onlar için daha cazip görülebiliyor.

Tekstil News: Türk Tekstil Makina üreticilerinin ITM fuarına katılımını yeterli buluyor musunuz? Firmalara bu konuda neler tavsiye edersiniz?

Adil NALBANT: Türk Tekstil Makine sektörümüzün ITM Fuarı için gerekli ilgiyi gösterdiğini düşünüyoruz. Özellikle her geçen yıl sektörümüzün büyümesine göre katılım için başvuran firmalarımızın arttığı gözlemleniyor. ITM fuarlarında, Tekstil Makine sektöründe üretim yapan, Türkiye’de ve dünyada markasını tanıtma ihtiyacı duyan her firmanın yer alması gerekiyor. En son ITM 2018 Fuarı’nda 110 TEMSAD üyemiz ürünlerini sergileyerek yer aldılar. Katılımımız ile ilgili her geçen gün ilginin arttığını görmek bizleri mutlu ediyor. Bununla birlikte ITM’in marka değerinin, hem yurt içinde hem de yurt dışında her geçen yıl daha da artıyor olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. Sektörümüzün dünya çapında temsilini sağlayan organizasyonlarından biri olan ITM fuarlarında, bu alanda üretim yapan tüm yerli firmalarımızın bulunmasını tavsiye ediyoruz.

Tekstil News: ITM fuarının dünyaya tanıtılmasında TEMSAD olarak bir çalışmanız var mı?

Adil NALBANT: Malumunuz üzere; derneğimizin 18 farklı ülkede, tekstil kurumlarıyla iş birliği anlaşmaları mevcuttur. Bu iş birliği anlaşmaları çerçevesinde gerek ülkemizde gerekse de ilgili ülkelerde (Bangladeş, Hindistan, Pakistan, İran, Özbekistan, ABD, Rusya, Çin, Endonezya, Güney Kore, Tayvan, Mısır gibi ülkelerde) workshop çalışmaları düzenliyoruz. Bu çalışmaların, hemen her birisinde ITM Fuarı’ndan da bahsederek partner ülke kurumlarının, ITM fuarlarına gerek katılımcı gerekse de ziyaretçi olarak katılmaları hususunun öneminden bahsediyoruz.
ITM 2018 Fuarı’nda, ilgili kuruluşlardan derneğimizin misafiri olarak yetmişe yakın ziyaretçiye ev sahipliği yaptık. Bu misafirlerimizin, hemen hepsi ilgili ülkelerdeki tekstil sektörünün önde gelen kurum ve kuruluşların yöneticileridir. ITM Fuarı’nda yabancı ziyaretçilerimize ev sahipliği yaparak üyelerimizin çalışmaları anlatıyor ve sektörümüz hakkında gerekli bilgilendirmeyi yapma fırsatı buluyoruz.
Bununla birlikte sektörümüzü tanıtan her çalışmanın içerisinde, gerek yurt içi tekstil sanayicisine gerekse de yurt dışı tekstil makine alıcısı firmalara, her platformda; üyelerimizden, sektörümüzün gücünden ve ITM fuarlarında sıklıkla söz ediyoruz.

Tekstil News:Türkiye’de üretilmeyen Tekstil Makinaları için Sanayi ve Teknoloji bakanlığından ‘teknoloji odaklı sanayi hamlesi projesi’ konusunda bilgi verirmisiniz?

Adil NALBANT: Bu arada güncel gündemlerimizden olan bir hususu da aktarmak isterim. Yurt içinde ülkemizin ithalat yoluyla alımını yaptığı tekstil makinelerinin, Türkiye’de üretilmesiyle ilgili sanayi ve teknoloji bakanlığının başlatmış olduğu ‘teknoloji odaklı sanayi hamlesi projesi’ bulunuyor. Bunu çok önemsiyoruz. Altı başlıkta bizim makine üreticilerimizin başvurması için talep çağrısı açıldı. Bunu da en iyi şekilde arkadaşlarımızın değerlendireceğini
düşünüyorum.

Reklam
Dünya halı sektörü Türkiye’de buluştu
Türk halıcılık sektörünün ilkini geçen yıl düzenlediği ve büyük ilgi çeken Carpet and Flooring Expo’nun (CFE) ikincisi kapılarını açtı. 450’si...
Dünyanın En Farklı Halısı ile 400 Tasarımcının Hayalleri Tek Bir Halıda, CFE İstanbul Halı Fuarı’nda Buluşuyor
400 tasarımcı, 400 farklı hikaye, tek bir halı! CFE Carpet and Flooring EXPO‘da sergilenecek olan “Dünyanın En Farklı Halısı”, kolektif...
Bursa Tekstil Makineleri  Fuarı (19-22 KASIM BTM’25) Lansman ve İstişare Toplantısı yapıldı.
Türkiye’nin tekstil sektöründeki en önemli merkezlerinden biri olan Bursa’nın, sektördeki tarihi rolünü bir kez daha öne çıkaracak olan, en son...
İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz;Markalar da üreticiler kadar sürdürülebilirlik için  elini taşın altına koymalı…!
Bu yıl ‘Harekete Geç/Act Now’ temasıyla tekstil sektörünü buluşturan ‘Sustainability Talks İstanbul’da, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet...
5.Sustainability Talks İstanbul başlıyor Tekstil sektörü sürdürülebilirlik için bir araya geliyor
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) stratejik ortaklığında ve Orbit Consulting ve Kipaş Holding iş birliğinde düzenlenecek olan 5.Sustainability...
KUMAŞ VE İPLİK BOYAMACILIĞINDA DİSPERGATÖRLER  VE EGALİZATÖRLERİN ÖNEMİ
Dispersiyon; suda çözünmeyen katı maddelerin sıvı içinde homojen olarak dağılımını sağlayan; katılaşmayı önleyen ve su içerisinde çözünmeyen maddelerin su içerisinde...
YÜKSEK Kimya’dan “ÇEVREYE DUYARLI TEKSTİL YARDIMCI KİMYASALLARI”
Hakan Dönmez / Yük. Kimyager/ YÜKSEK KİMYA Firma Kurucusu 2018 yılında endüstriyel kimyasal tedariki amacıyla kurulan Yüksek Kimya ürün gamını;...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ