SMARTEX’ten Yapay Zeka Teknolojisine Sahip Sürdürülebilirlik Çözümleri
“Bu bizim Sustainability Talks İstanbul 2023 Sempozyumuna ilk defa katıldığımız bir etkinlikti ve beklentilerimizi de ziyadesi ile karşıladı. Gelecek yıl tekrar katılmayı umuyoruz. STI gibi etkinlikler, tartışılan konuların uygunluğu, katılan endüstri profesyonellerinin katılım düzeyi, yenilikçiler ve sergilenen çözümler, birçok ağ oluşturma fırsatı ve bilgi alışverişi için harika bir alan ile büyük değer katıyor” diyen Smartex Pazarlama Müdürü Bayan Camila Luz ile Tekstil News Dergimiz adına bir röportaj yapma fırsatı yakaladık. Şimdi Smartex’i, dünya Türkiye pazarı hakkında düşüncelerini siz değerli okuyucularımıza aktarıyoruz…
Tekstil News: STI 2023 (Sustainability Talks İstanbul 2023 Sempozyumu) katılım süreci, beklentileriniz ve değerlendirmeleriniz. Gelecek yıl tekrar katılacak mısınız? STI’nin sektöre katkılarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Camila Luz: Smartex bu yılki etkinliğin L-Sponsoruydu ve CEO’muz ve Kurucu Ortağımız Bay Gilberto Loureiro; “Yapay Zeka Teknolojisi ile Sürdürülebilirlik Çözümleri” paneline katılarak bir sunum gerçekleştirdi. Bu bizim ilk defa katıldığımız bir etkinlikti ve beklentilerimizi ziyadesi ile karşıladı. Gelecek yıl tekrar katılmayı umuyoruz. STI gibi etkinlikler, tartışılan konuların uygunluğu, katılan endüstri profesyonellerinin katılım düzeyi, yenilikçiler ve sergilenen çözümler, birçok ağ oluşturma fırsatı ve bilgi alışverişi için harika bir alan ile büyük değer katıyor.
Tekstil News: Smartex Maslak kampüsünde düzenlediğiniz etkinliğin içeriği nedir? Beklentileriniz ve sonuçlarınız nelerdir? Kaç firma katıldı? Tekrar organize edecek misiniz?
Camila Luz: Yenilikçi oyuncuların bir araya gelerek tekstil tedarik zincirinde işbirliği yapması ve daha sürdürülebilir bir geleceği tartışması için SmartCollab etkinlikleri düzenledik. Bu bizim ikinci SmartCollab etkinliğimizdi; ilki Kasım ayının başlarında Portekiz’de gerçekleşti. 45 firmadan 70’in üzerinde katılımcının yer aldığı bu özel etkinlikte Smartex.ai, Fashion for Good, H&M, Ekoten Fabrics, Yeşim Tekstil, PlatformE, Purpose Consulting, ERKO ve daha birçok firmanın seçkin konuşmacılar yer aldı. Temel endüstri trendlerini tartıştık, ortak iklim stratejilerini tartıştık, sunum oturumları düzenledik ve panel tartışmaları düzenledik. Yenilikçi fabrikaları ve moda markalarını bir araya getirdiğimiz gerçekten ilham verici bir ortamdı ve tüm dünyada SmartCollab etkinliklerine ev sahipliği yapmaya devam etmeyi umuyoruz.
Tekstil News: ITM’24 Fuarı’na katılacak mısınız? Hangi ürünlerinizi sergileyeceksiniz?
Camila Luz: Evet, 2024’te tekrar ITM’de olacağız. Şu anda Smartex, üreticilerin operasyonlarını optimize etmek ve kalite kontrolünü geliştirmek için Smartex CORE, Smartex FACT ve Smartex LOOP dahil olmak üzere yapay zeka tabanlı çözümler içeren kapsamlı bir araç paketi sunuyor. Tüm bu ürünler ve daha fazla güncelleme ITM’de gösterilecek. Bizi izlemeye devam edin!
Tekstil News: 2023 yılını değerlendirdiğinizde beklentilerinize ve hedeflerinize ulaştınız mı?
Camila Luz: 2023 yılı Smartex için belirleyici bir yıl oldu. ITMA’da beş stantta yer aldık ve çok olumlu tepkiler aldık. Ayrıca Terrot, Unitex, Vahdet gibi OEM firmalarıyla yaptığımız işbirlikleri teknolojimizin markası ne olursa olsun her makineye entegre olabileceğini kanıtlıyor. Almanya merkezli Terrot ile yapılan işbirliği, tüm yeni Terrot makinelerini “Smartex’e hazır” hale getirmek için makine üretim sürecinin uyarlanmasının tasarlanmasını içeriyor. “Smartex’e hazır” olmak, yeni Terrot ve Pilotelli makinelerinin Smartex CORE ile uyumlu olduğu ve kolayca entegre edilebileceği anlamına gelir. Terrot da dahil olmak üzere donanım şirketleriyle yapılan ortaklıklar, manuel emeğin yerini alırken kalite yönetimini ve veri toplamayı otomatikleştiren projeleri vurgulayarak sektörün akıllı makinelere doğru evrimini yansıtıyor.
Bu yıl çalışan sayımızı iki katına çıkardık ve halihazırda 14 ülkeye yayıldık (diğerlerinin yanı sıra İtalya, Bangladeş, Portekiz, Türkiye, Pakistan ve Brezilya). İlk pazarlarımız Portekiz ve Türkiye’de halihazırda üretimin %100’ünü Smartex teknolojisiyle karşılayan bazı müşterilerin bulunduğunu görmekten mutluluk duyuyoruz. Giderek daha fazla fabrikanın üretimlerini modernleştirmesine ve daha sürdürülebilir olmaya doğru ilerlemesine yardımcı olarak büyümemizi sürdürmeyi hedefliyoruz. Şu anda ürünlerimizin ana odak noktası tekstil üretiminin örme aşamasıdır, zira erken aşamadaki kusurların çoğunluğunun meydana geldiği ve en önemli etkiye sahip olduğu yer burasıdır. Ancak yakın gelecekte diğer üretim aşamalarına geçmek için Ar-Ge›ye daha fazla yatırım yapmayı planlıyoruz
Tekstil News: 2024 yılı için dünya ve Türk tekstil sektörüyle ilgili düşünceleriniz ve beklentileriniz nelerdir?
Camila Luz: Ticaret anlaşmaları, jeopolitik istikrar ve pazar dinamikleri gibi faktörler de dahil olmak üzere küresel ekonomik koşullar, Bangladeş’te gördüğümüz gibi, örneğin işçi ücretleri ve Türkiye’de ne yazık ki depremde gördüğümüz gibi, tekstil endüstrisinin performansını her zaman etkileyecektir. Buna rağmen Türk tekstil sektörünün ne kadar dirençli olduğunu gördük. Küresel ve Türk tekstil sektörünün sürdürülebilirliğe verdiği önemi de devam ettireceğine inanıyoruz. 2024 yılında çevre dostu uygulamalara, döngüsel ekonomi modellerine, sürdürülebilir malzemelerin benimsenmesine ve atık yönetimi ve azaltılmasına yönelik çabalar artacaktır. Dijital teknolojilerin, yapay zeka ve Endüstri 4.0 uygulamalarının entegrasyonu tekstil sektöründe daha da ilerlemiştir ve ilerlemeye devam edecektir.
Akıllı üretim, veri analitiği ve otomasyon, verimliliğin artırılmasında ve maliyetlerin azaltılmasında önemli bir rol oynayacaktır. Boyama ve terbiye teknikleri de dahil olmak üzere tekstil üretim süreçlerindeki ilerlemeler, ürün kalitesinin artırılmasına ve çevresel etkinin azaltılmasına katkıda bulunabilir. Tüketici tercihleri ve pazar talepleri gelişiyor ve tüketiciler kıyafetlerinin nereden geldiğini ve hangi malzemelerin kullanıldığını bilmek istiyor. Bu, sürdürülebilir veya teknolojik olarak gelişmiş kumaşlar gibi belirli tekstil türlerine olan talebin değişmesine yol açabilir. Amacımız ve misyonumuz, küresel tekstil endüstrisinde modernleşmeyi ve dijitalleşmeyi teşvik eden araçlar sağlamaktır. Teknolojiyi üretim sistemlerimize ve tedarik zincirlerimize uyarlamaya ve entegre etmeye devam ettiğimiz sürece tekstil sektörünün ilerlemeye ve dünyaya daha sürdürülebilir ve verimli bir şekilde hizmet vermeye devam edeceğine tüm kalbimizle inanıyoruz.