Reklam
Reklam

Seven YILMAZTÜRK Bir Başarı Hikayesi

Seven YILMAZTÜRK             Bir Başarı Hikayesi
  • 05.04.2020
  • 2.466 kez okundu
Reklam

“Başarılı fikirlerini doğru bir takımla, doğru zamanda ve doğru yerde buluşturabilenler  şüphesiz başarılı GİRİŞİMCİLER olmuşlardır”  diyen PROWHITE A.Ş  Yönetim Kurulu Başkanı ve Başarılı Kadın Girişimci  Ödüllü  Sayın Seven Yılmaztürk Hanım ile Tekstil News Dergimiz adına bir söyleşi gerçekleştirdik. Dergimize vakit ayırdıkları,  değerli bilgilerini ve tecrübelerini  okuyucularımız ile paylaştıkları  için kendilerine Dergimiz adına  teşekkür ederiz.

Tekstil News: Kısaca kendiniz, bugüne kadarki kariyeriniz ve çalışmalarınızdan söz eder misiniz?

Seven Yılmaztürk:  Kırklareli doğumluyum. Evliyim 1 kız annesiyim. Türkiye ve Fransa’da farklı şirketlerde kurucu ortak ve yönetici olarak iş hayatımı sürdürmekteyim. Ayrıca birçok Sivil Toplum Kuruluşunda Yönetici olarak görev yapmaktayım. Yol hikayemden bahsetmeden önce, sizlere GİRİŞİMCİ nedir, kendimce tanımlamak istiyorum. Öncelikle girişimcilik;  bugün yatıp,  yarın uyandığınızda ben girişimci olayım,  denilen bir olay değil. Hayatınız boyunca aldığınız eğitimler, iş yaşamınız, araştırmalarınız, deneyimleriniz, tecrübeleriniz…

Kısacası heybemizde biriktirtildiğiniz her bir detayın bir araya gelerek ve en önemlisi  ÖZGÜVENİNİZ ile birlikte çıktığınız uzun bir yoldur. Ve bu yolda fikriniz, yol arkadaşlarınız ve ekibiniz şüphesiz başarınızı etkileyen en önemli unsurlardır. Girişimci; gerektiğinde moral, motivasyonunu, misyonunu ve vizyonunu olumsuz etkileyenleri projesinin içerisinden hızlıca çıkarabilendir.

Başarılı fikirlerini doğru bir takımla, doğru zamanda ve doğru yerde buluşturabilenler  şüphesiz başarılı GİRİŞİMCİLER olmuşlardır.

Kendi hikayemden kısaca bahsetmek istiyorum;

1998 yılında Trakya Üniversitesinden istifa edip bir ticaret şirketi kurmaya karar verdiğimde 28 yaşında, 7 aylık hamileydim. İlk 1-2 yıl şirketin alt yapısını oluşturmak ile geçti ve bu dönemde yerli ve yabancı bazı firmaların ürünlerinin satıcılığını yaptım.  İkinci yılın sonunda yeni  işimin de getirdiği tecrübelerle birlikte uluslararası standartlara uygun Laboratuvar Test Ekipmanları ve Kalite Kontrol Test Cihazları imalatı yapmaya karar verdim.

Sürekli olarak teknolojiye ve insana yatırım yaparak sektöründe Dünya’nın ilk 5 firması arasında yer bulan bir marka yaratmaya gayret ettim. Daha ilk yılımızda büyümenin ve başarının en önemli ayaklarından birinin tanıtım ve markalaşma olduğunu fark ettim diyebilirim.1999 yılında ilk fuar standımı Eyüp’te Feshane’de düzenlenen küçük bir fuara katılarak gerçekleştirdim. Tabi ki çok kısıtlı maddi imkanlarla ama çok heyecanlı bir takımla birlikte. İlk kez görücüye çıkıyorduk. Küçük, amatör ama bir o kadar da heyecan vericiydi benim için. Sonrasında İstanbul, Gaziantep, Kahramanmaraş, Bursa, Denizli, Kahramanmaraş gibi illerdeki fuarlara katıldım ve her yıl artan bir performansla katılımlarımızı devam ettirdim. 

2001 yılında Almanya, 2006 yılında Mısır, 2015 yılında da İtalya’nın Milano şehrinde,  Dünya’nın en prestijli 4 yılda bir gerçekleştirilen özellikle tekstil sektörüne  yönelik ve tüm Dünya’daki inovasyon çalışmalarının sergilendiği,  çok büyük markaların katıldığı, sektörün olimpiyatı olan ITMA (Tekstil Makineleri Fuarı)’na katıldık.  Çok çok başarılı geçti bizim için. 2019 yılında da ITMA (Uluslararası Tekstil Makinaları Fuarı) katılımcı olarak standımızda  makinalarımızı sergileme imkanımız oldu. Ben de bu organizasyonlarda bir Türk markası olarak ülkemi en iyi şekilde temsil ettiğime inanıyorum.

Kendi sektörümüz ile ilgili yurtiçi ve yurtdışı fuarlara katılarak kendimizi tanıtma imkanı bulduk. Bire bir görüşmeler yaparak yine müşterilerimize özel çözümler sunarak onların referansları ile sektörde çok başarılı projeler gerçekleştirdik. Ayrıca firmamız tekstil sektörünün yanında,  üniversiteler, araştırma geliştirme laboratuvarlarının proje bazlı çözüm ortağı olmaktadır. Halen deneyimli mühendis kadrolarımız ve akademik danışmanlarımız ile üretim devam etmektedir.

Yurtdışında gerçekleştirdiğimiz yatırımdan da kısaca bahsetmek isterim. 2010 yılında Fransa’nın başkenti Paris’te de Türkiye’deki şirketimin bağlantı ofisini açarak özellikle Avrupa ülkelerine kendi markamı daha iyi tanıtma imkanı buldum. 

MESLEKİ BİLGİLER

  • 1993-1995   MEBAL Tekstil İşletmeleri Proses Kontrol Müdürü
  • 1996-1998   TRAKYA ÜNİVERSİTESİ ÇORLU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
  • 1998…..     PRO-SER LAB.MALZ.ve OTOMASYON SAN.TİC.LTD.ŞTİ. Şirket Kurucusu
  • 2008…..    TEMSAD (Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicileri Derneği)Yönetim Kurulu Üyesi
  • 2011-…..   GATESLAB S.A.R.L  Paris / FRANSA  Şirket Kurucu Ortağı
  • 2015……   LABSİAD (Laboratuvar Ürünleri Sanayicileri ve İş Adamları Derneği) Dernek Kurucu ve Yönetim Kurulu Üyesi
  • 2016…….   DTİK ( Dünya Türk İş Konseyi ) Üyesi
  • 2018 ……  ÇİSAD ( Çorlu İş İnsanları Derneği) Üyesi
  • 2018 ……  GAMATEST A.Ş. ( Kurucu Ortağı)
  • 2018 ……  PROWHITE A.Ş.  ( Şirket Sahibi)  

Tekstil News:  Entertech bünyesinde yürüttüğünüz çalışmaların detayları nelerdir? Hangi projeler üzerinde çalışıyorsunuz?

Yılmaztürk: PROWHITE A.Ş. elektronik ar-ge ve inovasyon konularında uzmanlaşmak amacı ile kurulmuş bir Pro-ser grup firmasıdır. Şirketimiz İstanbul Üniversitesi  Entertech ar-ge merkezinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Şirket bünyesinde istihdam ettiğimiz mühendis kadroların büyük bir kısmını halen eğitimi devam eden İstanbul Üniversitesi öğrencileri oluşturmaktadır. Ayrıca çeşitli projelerimizde İstanbul Üniversitesi akademik kadrolarından da yararlanmaktayız.

Gerçekleştirdiğimiz ve hala devam etmekte olan projelerimizin tamamı endüstri  4.0 uyumlu olmakta ve ülkemizin ve sanayimizin dışa bağımlılığını minimize edebilecek kabiliyettedir.


Projelerimizde daha çok ;

  • Elektronik kontrolör ve plc sistemleri
  • Yüksek kabiliyetli sensörler
  • Scada ve uygulama yazılımları şeklindedir.


Bitmiş projelerimiz sayesinde ilk etapta grup şirketlerimizin ihtiyaçları karşılanarak yıllık yaklaşık 1 milyon Dolar  tutarında bir dışa bağımlılık ortadan kaldırılmıştır. Bu rakam genele yayıldığında çok ilginç rakamlara ulaşılacağı açıkça görülmektedir. Ayrıca PROWHITE A.Ş. ve diğer grup şirketlerimizle birlikte çeşitli Tübitak projeleri ve Üniversite & Sanayi işbirlikleri de yürütmekteyiz.

Grup şirketlerimiz arasında bulunan yurtdışında (Fransa’da) yerleşik bulunan şirketimiz ile de Avrupa ve Dünya ayağını da yürütmekteyiz.

BAŞLICA ÜRETİMİNİ YAPTIĞIMIZ KATAGORİLERİMİZ;

  • Elyaf Test Cihazları-İplik Test Cihazları-Kumaş Test Cihazları
  • Halı Test Cihazları-Yanmazlık Test Cihazları
  • Ayakkabı Deri Test Cihazları-Yıkama Boyama Test Cihazları
  • Universal Test Cihazları-Atık Arıtma & Çevre Ölçüm Cihazları

Tekstil News: Bir kadın olarak girişimci olma konusunda ne tür tavsiyeler verirsiniz? Sizce girişimcilerin nelere dikkat etmeleri gerekiyor?

Yılmaztürk: Meraklı olun, herkesle konuşun. Ünvanlara ya da karşınızdakinin ne kadar “önemli” olduğuna odaklanmayın. İşe başlarken, hatta başarıya ulaştıktan sonra bile, tanıştığınız her bir insan hem şirketiniz hem de sizin için çok önemli olabilir. İnsanların gözünün içine bile bakmadan bir unvan ya da önemli bir isim arayışıyla yaka kartlarına bakmak berbat bir zihniyet, gerçekten hiç hoş değil. Size uzun vadede kimin yardım edebileceği hiç belli olmaz. Herkesle konuşun, herkese saygı duyun. Ayrıntılar önemlidir.

Neredeyse  bütün girişimciler birer hayalperesttir. Bu iyi bir şey: Eğer öyle olmasaydınız, risk alacak ve kendi yolculuğunuza başlayacak cesareti hiç bulamayabilirdiniz. Ama ayrıntılar da bir o kadar önemli. Yeni hayallere kapılmaktan asla vazgeçmeyin.         

Tekstil News: Türkiye’de bir kadının girişimci olmasının önündeki en büyük zorluklar nelerdir?

Yılmaztürk: Her şeyi tek başınıza yapamazsınız, özellikle de belirli bir noktaya geldikten sonra. Bunun imkanı yok. Kendi potansiyelime inanmam, kendi kararlarıma güvenmem gerekiyordu ve bugün de hala böyle yapıyorum. Fakat kendi işimi kurarken de,  şirketi bugünkü noktaya taşırken de hayatın her alanında güvenebileceğim pek çok insanla birlikte yürüdüm. Ülkemizde aile kavramı da çok önemli. Örneğin kadına yüklenen roller. Kadın annedir, evin sorumluluğu gibi. Bir anne olarak evet bunları önemsiyorum benim de önceliklerim arasında fakat kadın mutlu olmalı, mutlu kadının birçok zorluğu aşabileceği inancındayım.  Bunun yanında her şeyi tek başınıza yapamazsınız, güvenebileceğiniz bir ekip şart.

Tekstil News: Bir kadın girişimci olarak Entertech bünyesinde çalışmanın ne tür avantajlarını gördünüz?

Yılmaztürk: Özellikle inovasyon çalışmaları benim için çok önemli. Günün şartlarına ayak uyduramayan firmalar bir süre sonra pazarın dışında kalmaya mahkumdur. Bu bağlamda  ar-ge çalışmaları firmanız var oldukça devam etmeli. Firmamız birçok Tübitak projesi tamamladı, halen devam eden birçok Tübitak ve Üniversite-Sanayici işbirliği projelerimiz bulunmaktadır. Bu çalışmalar da AR-GE kültürü oluşturmamızda büyük destek unsuru olmuştur. Çok değerli üniversite hocalarımızla bu projeleri yürütmekteyiz. Entertech bünyesinde bulunan diğer firmalar ile de ortak projeler yürüterek firmalar arası networkümüzü genişletmekteyiz.

Entertech Hakkında:

ENTERTECH/İstanbul Üniversitesi Teknokent

İstanbul Teknokent; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Teknoloji Geliştirme Bölgeleri için belirlediği amaç ve hedefler doğrultusunda, sürekli gelişen ulusal gereksinimleri ve öncelikleri göz önünde bulundurarak hareket etmektedir. Temel hedefi; yenilikçi ve ileri teknoloji alanlarında faaliyet gösterecek şirketlere Ar-Ge çalışmalarını yürütebilecekleri ortam ve destek sağlamak, Üniversiteler, araştırma kurum ve kuruluşları ile üretim sektörlerinin işbirliği sağlanarak, ülke sanayiinin uluslararası rekabet edebilir ve ihracata yönelik bir yapıya kavuşturulması maksadıyla teknolojik bilgi üretmek, üründe ve üretim yöntemlerinde yenilik geliştirmek, ürün kalitesini veya standardını yükseltmek, verimliliği artırmak, üretim maliyetlerini düşürmek, teknolojik bilgiyi ticarileştirmek, teknoloji yoğun üretim ve girişimciliği desteklemek, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeni ve ileri teknolojilere uyumunu sağlamak, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunun kararlarını da dikkate alarak teknoloji yoğun alanlarda yatırım olanakları oluşturmak, araştırmacı ve vasıflı kişilere iş imkânı oluşturmak, teknoloji transferine yardımcı olmak ve yüksek/ileri teknoloji sağlayacak yabancı sermayenin ülkeye girişini hızlandıracak teknolojik alt yapıyı sağlamaktır.

Entertech iç ve dış paydaşların gereksinimlerine uygun hareket eden metodolojik ve sistemsel şekilde bilginin sosyoekonomik-kültürel-çevresel faydaya dönüşmesini sağlayan tüm paydaşlar arasında köprü görevi gören etki alanı oluşturmaktadır.

Bunları yaparken Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK)’ nun kararları doğrultusunda Kurumsal yapısı üzerine düşen görev ve sorumluluğu en yüksek kalitede ve düzeyde gerçekleştirmek için stratejik plan doğrultusunda global anlamda İstanbul Üniversitesi’nin hak ettiği yere ulaşmasına katkı sağlamaktadır.

Reklam
Dünya halı sektörü Türkiye’de buluştu
Türk halıcılık sektörünün ilkini geçen yıl düzenlediği ve büyük ilgi çeken Carpet and Flooring Expo’nun (CFE) ikincisi kapılarını açtı. 450’si...
Dünyanın En Farklı Halısı ile 400 Tasarımcının Hayalleri Tek Bir Halıda, CFE İstanbul Halı Fuarı’nda Buluşuyor
400 tasarımcı, 400 farklı hikaye, tek bir halı! CFE Carpet and Flooring EXPO‘da sergilenecek olan “Dünyanın En Farklı Halısı”, kolektif...
Bursa Tekstil Makineleri  Fuarı (19-22 KASIM BTM’25) Lansman ve İstişare Toplantısı yapıldı.
Türkiye’nin tekstil sektöründeki en önemli merkezlerinden biri olan Bursa’nın, sektördeki tarihi rolünü bir kez daha öne çıkaracak olan, en son...
İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz;Markalar da üreticiler kadar sürdürülebilirlik için  elini taşın altına koymalı…!
Bu yıl ‘Harekete Geç/Act Now’ temasıyla tekstil sektörünü buluşturan ‘Sustainability Talks İstanbul’da, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet...
5.Sustainability Talks İstanbul başlıyor Tekstil sektörü sürdürülebilirlik için bir araya geliyor
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) stratejik ortaklığında ve Orbit Consulting ve Kipaş Holding iş birliğinde düzenlenecek olan 5.Sustainability...
KUMAŞ VE İPLİK BOYAMACILIĞINDA DİSPERGATÖRLER  VE EGALİZATÖRLERİN ÖNEMİ
Dispersiyon; suda çözünmeyen katı maddelerin sıvı içinde homojen olarak dağılımını sağlayan; katılaşmayı önleyen ve su içerisinde çözünmeyen maddelerin su içerisinde...
YÜKSEK Kimya’dan “ÇEVREYE DUYARLI TEKSTİL YARDIMCI KİMYASALLARI”
Hakan Dönmez / Yük. Kimyager/ YÜKSEK KİMYA Firma Kurucusu 2018 yılında endüstriyel kimyasal tedariki amacıyla kurulan Yüksek Kimya ürün gamını;...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ