“Endüstri 4.0 Uyumlu Akıllı Fabrika Yatırımımız ile, Robot- Kaynak Makinesi Yatırımıyla, Üretim İki Katına Çıkacak”
Tekstil Boya ve Ram makinelerine yönelik üretimler yapan Alkan Makine, makine hattını geliştirmek adına kolları sıvadı. Endüstri 4.0 uyumlu Robot kaynak teknolojilerine yönelik ilk etapta 3 milyon Euro civarında yatırım yapan firma, üretimi de yüzde 50 artırmayı hedefliyor.
Faaliyetlerine İstanbul’da 35 metrekarelik bir dükkanda başlayan Alkan Makine, burada tekstil makinelerine yönelik parça tedariki sağlayarak sektöre girişi yaptı. Kısa sürede büyüme basamaklarını hızla çıkmaya başlayan şirket İstanbul Yenibosna’da 7 bin metrekarelik tesisine taşınarak burada ram makinesine yönelik üretimlere başladı. Gelen siparişlerin artması ve ihracat tarafındada büyüme hamlelerinin yapılmasına bağlı olarak buradaki tesislerinin de kendilerine yetmemeye başladığına dikkat çeken Alkan Makine Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Alkan, “Sonrasında ise Tekirdağ bölgesine taşındık. Burada da 62 dönüm üzerinde 20 bin metrekarelik kapalı alanda üretimlerimiz sürüyor. Aynı anda 10 ram makinesinin üretimini yapma potansiyeline sahibiz. Robot kaynak teknolojilerine alanında yeni makine yatırımları yaptık. Buna bağlı olarak üretim ve iş hacmimiz yüzde 50 oranında artış gösterecek” ifadelerini kullandı.
Ar-Ge’nin cirodaki payını yüzde 10’un üzerine çıkaracak
Yeni yatırımlarının devreye girmesiyle hem üretim hem de ciro konusunda 2022’nin 2021’den daha iyi geçeceğine dikkat çeken Alkan, “Robot ve kaynak teknolojilerine yönelik ilk etapta 3 milyon Euro’luk yatırım yaptık. Ayrıca silindir, giyotin ve jaka makinelerine yönelik ilave alımlar yapacağız. Mevcut yatırımlarımızı tamamladıktan sonra ihracatı artırma konusunda pazar araştırmalarına başlamayı planlıyoruz” diye konuştu. Kuruluştan itibaren 500’ün üzerinde ram makinesi yaptıklarını dile getiren Alkan, 400 dolayında da boya makinesi ürettiklerini söyledi. Cirolarının yaklaşık yüzde 8’lik kısmını Ar-Ge çalışmalarına ayırdıklarını ifade eden Alkan, “2022’de bu rakamı yeni makinelerin üretilmesine bağlı olarak yüzde 10’un üzerine çıkarmak istiyoruz. Diğer yandan ram makinesi dışında Kumaş Yıkma HT ve Sıkma makineleri başta olmak üzere portföyümüzde 17 olan ürün sayısını Ar-Ge çalışmalarıyla yeni ürünler dahil ederek artırmayı amaçlıyoruz” dedi.
Ülkemize değişik isimler altında ikinci el makineler sokuluyor Tekstil makineleri alanında Avrupa’da imal edilen birçok ürünün Türkiye’de de üretilebildiğinin altını çizen Cüneyt Alkan, “Ancak ülkemize değişik isimler altında ikinci el tekstil makineleri sokuluyor.
Gümrüklerdeki memurlar bu yolla yanıltılarak ikinci el makineler farklı metotlarla ülkemize giriyor. Konuyla ilgili Tekstil Makina Ve Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEMSAD) olarak makinelerin giriş yaptığı gümrüklere bilirkişi gönderme önerimiz oldu. Bu doğrultuda atılacak adımlarla kaçak makine girişlerini gönüllü personellerimizle engelleyebiliriz” ifadelerini kullandı.