Avusturya merkezli Lenzing Grup, dünyada 9 üretim tesisiyle tekstil sektörü için çevreye duyarlı selülozik elyaflar üretiyor.
Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tekstil sektöründe sorumlu üretim teknolojilerine olan talep artıyor. Çevreye duyarlı elyaf üretiminde dünyanın öncü şirketlerden Lenzing Group da Türkiye’nin tekstil sektöründeki konumunu da dikkate alarak pazardaki çalışmalarını önümüzdeki yıllarda artırarak devam etmeyi planlıyor.
Tekstil News: Öncelikle Lenzing firmasını daha yakından tanıyabilir miyiz?
İlkşen Dedeoğlu Demiray: Avusturya merkezli, 85 yıllık köklü bir şirket olan Lenzing Group olarak yenilenebilir ağaç ham maddesinden çevreye duyarlı selülozik elyaflar üretiyoruz. Dünyanın önde gelen selülozik elyaf üreticilerinden biri olarak sürdürülebilirlik alanında sektörümüzde inovasyon lideriyiz. Geliştirdiğimiz teknolojiler sayesinde elyaflarımız da jenerik alternatiflerine göre çok daha fazla çevre dostu ve sürdürülebilir. Bugün Lenzing Grubu, toplam dokuz üretim tesisi ve dokuz satış ve planlama ofisiyle hizmet vererek dünya genelindeki sorumlu tekstil üretimini artırmayı hedefliyor. Bu amaçla geçtiğimiz yıl Endonezya’daki üretim tesisimizi başarılı bir şekilde dönüştürerek Asya-Pasifik’te yılda 303 bin tonluk nominal kapasite ile sorumlu viskon üretiminin artırılmasına öncülük ettik. Bunun yanı sıra 3 Ar-Ge merkezimizle hem iş ortaklarımız hem de markalardan gelen çevreye duyarlı ve sorumlu tekstil taleplerine cevap vermek için durmadan çalışıyoruz. Sorumlu üretim konusunda her yıl artan oranda üretim kapasitemizi genişletiyoruz.
Tekstil News: Lenzing’in Türkiye pazarındaki konumu nedir? Türkiye Lenzing için nasıl bir önem taşıyor?
İlkşen Dedeoğlu Demiray: Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre Türkiye, 2022 yılında dünyanın en büyük 5. tekstil ihracatçısı konumunda yer alıyor. Hazır giyimde ise 6. büyük ihracat yapan ülke konumunda. Dünya tekstil üretim ve ihracatında bu derece önemli bir paya sahip olan Türkiye, çevreye duyarlı tekstil üretimini destekleyen Lenzing için önemli bir pazarı oluşturuyor. Türk tekstil sektöründe çevreye duyarlı teknolojiler ve ürünlere olan ilgi giderek artıyor. Tüketicilerde bu yönde gelişen bilincin de katkısıyla pazardaki çalışmalarımızı önümüzdeki yıllarda da artırarak devam etmeyi planlıyoruz. Lenzing olarak 2017 yılında Türkiye’deki faaliyetlerimizi bir adım öteye taşıyarak İstanbul’da Satış ve Pazarlama ofisini kurduk. Türkiye’nin Avrupa’daki markalarla yakın çalışması ve hızlı çözümler sunması büyük bir avantaj. Biz de şirket stratejimizde bulunan ‘müşteriye yakınlık’ prensibini Türkiye’de gerçekleştiriyoruz. 15 kişilik ofisimizde hem Türkiye hem çevre ülkelerin çevreye duyarlı ve sorumlu tekstil taleplerini karşılamak için çalışıyoruz. İhracatın yanı sıra tekstil iç piyasası hızla büyüyor ve tüm tedarik değer zincirini baştan sona kapsayan, bir nevi kendine yeten bir yapıya sahip. Son yıllarda hem yerli markalarda hem de tedarik zinciri iş ortaklarımızda sürdürülebilirliğe olan talep ivme kazandı. Lenzing Türkiye olarak bizler de iş ortaklarımızın sürdürülebilirlik hedeflerini gerçekleştirmelerine yardımcı oluyoruz.
Tekstil News: Ağaç kaynaklı elyaflarınızı tekstil ve moda sektörüne hangi markalar ile sunuyorsunuz?
İlkşen Dedeoğlu Demiray: Lenzing olarak dünya genelinde sürdürülebilirliği odağına alan pek çok markayla tekstil sektörünün çevresel etkilerini en aza indirebilmek için beraber çalışıyoruz. Lenzing’in selülozik elyaflarını kullanan dünya markaları arasında H&M, Bestseller, Levis, Calzedonia, Allsaints gibi markalar yer alıyor. Türkiye’de ise Mavi, Penti, Oxxo, Madame Coco, Jimmy Key gibi markaların yanında Muun, Lando Studio gibi butik markalar da bulunuyor.
Tekstil News: Son zamanlarda “Sürdürülebilirlik” ve “Çevre Dostu Ürünler” çok önemli bir konu haline geldi. Lenzing’in bu konuda tekstil ve moda sektörüne sunduğu katkılar nelerdir?
İlkşen Dedeoğlu Demiray: Lenzing olarak sürdürülebilirliği üç açıdan ele alıyoruz; sosyal – toplumsal boyut, ekonomik boyut ve çevresel boyut. Dünyanın önde gelen selülozik elyaf üreticilerinden biri olarak sürdürülebilirlik alanında sektörümüzde inovasyon lideriyiz. Tüm iş süreçlerimizi karbondan arındırma, suyun sorumlu kullanımı, sürdürülebilir inovasyonlar, sistematik değişimi hedefleyen iş ortaklıkları, toplumun refahını artırmak gibi konularda BM Kalkınma Hedeflerini merkezimize alarak ilerliyoruz. Yükselen çevre bilinci sayesinde ise sayıları her gün hızla artan markalar da kullandıkları ham maddeden üretim süreçlerine kadar geniş bir alanda sürdürülebilirliği süreçlerine dahil ediyor. Lenzing olarak ham maddeden tedarik zincirinin son aşamasına kadar şeffaf süreçleri sistemlerimize dahil ederek daha sürdürülebilir bir dünya için çalışıyoruz. Örneğin CarbonNeutral protokolünün kurallarına uygun olarak tasarlanan CarbonNeutral® ürün olan sertifikalı, yeni sıfır-karbon TENCEL™ elyaflarını 2020 Eylül ayında piyasaya sürdük. Yenilenebilir karbona geçişi hızlandırmayı hedefleyerek bu alanda daha büyük projelerde yer almayı hedefliyoruz. Tüm bunların yanı sıra çevreye duyarlı Eco Color teknolojisi ile tekstillerde uzun süreli renk haslığı ve tasarım esnekliği sunuyoruz. Eco Color teknolojisiyle üretilen elyaflar, yaşam döngüleri boyunca yüksek çevre standartlarını karşılayan ürünlere verilen çevresel mükemmellik etiketi olan tekstil ürünlerine yönelik AB Ecolabel (lisans no. AT/016/001) sertifikasına sahip.Süreç, ürün veya uygulama ile ilgili her inovasyon, en başından itibaren sürdürülebilirlik açısından değerlendirmeye tabi tutuluyor.
Tekstil News: Tekstil atıklarının geri dönüşümü ve tekrar elyaf haline getirilmesi çevre ve doğaya nasıl bir katkı sunuyor? Lenzing’in bu konuda bir çalışması ve projesi var mı?
İlkşen Dedeoğlu Demiray: Lenzing olarak tekstil tedarik zincirindeki partnerlerimizin ve markaların talep ve beklentilerine yanıt vermek üzere 3 ana Ar-Ge merkezimizde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ar-Ge merkezlerimizden birinde selüloz kaynakları diğer ikisinde ise elyaf teknolojileri uygulama alanları üzerine odaklı çalışıyoruz. Pilot üretim tesisimizde de çeşitli denemeleri hayata geçirerek 2. Ar-Ge merkezimizi destekliyoruz.
Tekstil News: Pazarlama ve tanıtım için fuarları etkili ve yeterli görüyor musunuz? 2024 yılında hangi fuar ve etkinliklerde yer almayı planlıyorsunuz?
İlkşen Dedeoğlu Demiray: Tekstil sektöründe çevresel farkındalığı artırmanın en önemli yolunun tekstil sektörü temsilcileriyle buluşmaktan geçtiğine inanıyoruz. Bu amaçla hem ülkemizde hem de global fuarlara katılıyor ve yakından takip ediyoruz. Bunun yanı sıra “Lenzing Buluşmaları” adını verdiğimiz toplantılarla tekstil sektörünün kalbinin attığı şehirlerde sektör temsilcileriyle bir araya geliyoruz. 2023 yılında Bursa, Denizli ve İstanbul’da olmak üzere toplam 4 buluşma gerçekleştirdik. Toplantılarımızda sektör olarak çevresel farkındalığı artırmak ve sürdürülebilirliğe katkı sağlamak için yapabileceklerimizi ele alıyor, Lenzing’in bu konuda sunduğu çözümlerden bahsediyor, üreticilere ürünlerimizi deneyimleme şansı veriyoruz. 2024 yılında da Türkiye’nin çeşitli illerinde Lenzing Buluşmaları’na devam ederek sektör temsilcileriyle bir araya geleceğiz.
Tekstil News: Lenzing’in tekstil sektörüne yönelik yeniliklerinizden bahsedebilir misiniz?
İlkşen Dedeoğlu Demiray: Tekstil sektöründe çevresel duyarlılığın önemini her geçen gün daha iyi anlıyoruz. Bu amaçla LENZING™ olarak ECOVERO™’nun sağladığı faydaları bir adım öteye taşıyarak LENZING™ ECOVERO™ Black ürünü ile 2023 yılında sektörümüzü yenilikle tanıştırdık. Bu ürün, üretim aşamasında renk pigmentlerinin elyaf çözeltisinin içine katılması sayesinde geleneksel yöntemlere göre daha sürdürülebilir viskon elyaf üretimine imkân veriyor. Bu yenilikçi yaklaşım, ek boyama adımlarına olan ihtiyacı ortadan kaldırarak kumaşa daha çevreci bir özellik katıyor. ECOVERO™ Black ürünümüz ayrıca diğer kumaşlara göre yüzde 50 daha az enerji ve su harcanmasına, yüzde 60 daha az karbon salınımına sebep oluyor. Sertifikalı ve kontrollü kaynaklardan gelen sürdürülebilir ağaç ve hamurdan elde edilen LENZING™ ECOVERO™ Black viskon elyaflar, çevresel mükemmelliği garantileyen AB Ecolabel sertifikasına sahip. Çevreye duyarlı bu özel üretim sistemi, LENZING™ ECOVERO™ markalı viskon elyafların, şeffaf bir şekilde tedarik zinciri boyunca takip edilmesine de olanak sağlıyor.