14.sü DÜZENLENECEK OLAN CAITME 2022 FUARINA 70 TÜRK FİRMASI STANDLI KATILIYOR


CAITME Fuarı Türkiye Temsilcisi Zed Expo Yönetici Ortağı Kerim Arslan “7 – 9 Eylül 2022 tarihleri arasında organize edeceğimiz ve satışları devam eden 14. CAITME 2022 fuarımızda şimdiden 70’e yakın Türk firması yerlerini aldı ve Türk ürünlerine olan talebin artarak devam etmesi sebebiyle, yeni alanların Türkiye katılımcıları için tahsis edilmesi gündemimizdedir” dedi.

Arslan; “Hitap etmiş olduğu coğrafya ile adından da anlaşılabileceği gibi ‘’Uluslararası Orta Asya Tekstil Makinaları Fuarı ‘’ CAITME” sadece düzenlenmekte olduğu Özbekistan ülkesine değil tüm Orta Asya ülkelerini kapsayacak şekilde coğrafi bir etkileşime sahiptir. Fuarımız Orta Asya pazarı için her yıl tekstil makine, destekleyici yan sektörlerdeki yeni teknoloji ve trendlerin tanıtıldığı ilk ve tek uluslararası organizasyon niteliğindedir” diyen ZED EXPO Yönetici Ortağı Sn. Kerim Arslan ile Tekstil News Dergimiz adına bir söyleşi gerçekleştirdik. Zed Expo ve Caitme Fuarını daha yakından tanıyalım…

Tekstil News: ZED EXPO Firmasını daha yakından tanıyabilir miyiz?
Kerim Arslan: Zed Expo yurtdışı fuarcılıkta edinilmiş olan tecrübeler ile alanında müşterilerine en iyi hizmet kalitesini sunmak amacıyla 2015 yılında kurulmuştur. 2019 yılı itibari ile Zed Expo coğrafi olarak hizmet vermiş olduğu fuarlar zincirini genişleterek ve halihazırdaki resmi partnerliklerine ek olarak ICA ve ITECA Fuarcılık Şirketi’nin Türkiye resmi sertifikalı partneri ve satış ofisi oldu. Zed Expo ayrıca Next Fairs , Acco International, Hyve Group şirketleri ile de firmaların teşvikli olarak katılım gösterebileceği fuarları Türkiye pazarına sunmaktadır. Zed Expo Rusya , Ukrayna, Kazakistan , Azerbaycan, Özbekistan ve Katar‘da partnerlerimiz ile organize ettiğimiz fuarlarla beraber anahtar teslim hizmet vermektedir.
Tekstil News: ZED EXPO hangi sektör fuarlarının Türkiye Temsilciliğini yapmaktadır?
Kerim Arslan: Zed Expo hizmet verdiği bölgelerde genişletmiş olduğu fuar ağı ile Tekstil Makinaları, Yapı İnşaat, Turizm, Tarım, Medikal ve Sağlık, Güvenlik, Gıda ürünleri ve Teknolojileri, Enerji, Ambalaj Paketleme Makinaları ve Teknolojileri, Ağaç İşleme sektörlerinde yirmi beş fuarın resmi Türkiye temsilciliğini yapmaktadır.
Tekstil News: Tekstil Makinaları konusunda sanırım sadece CAITME Özbekistan Fuarı var. Caitme Fuarının ne zamandan beri Türkiye temsilciliğini yapıyorsunuz?
Kerim Arslan: CAITME 2012 yılından beri halihazırdaki ekibimiz ile üzerinde yoğun bir emekle çalışmış olduğumuz bir fuarımız olmakla beraber, ZED EXPO çatısı altında oluşan yeni yapılanmamız ile temsilciliğini 2019 yılından beri sürdürmekteyiz. Tekstil Makinaları ve Teknolojileri alanında Orta Asya’nın en büyük ve kapsamlı fuarı olan CAITME fuarımıza ek olarak yakın bir gelecekte çalışmalarını sürdürmekte olduğumuz yeni pazarları ve fuarları Türk firmalarımıza sunmuş olacağız.
Tekstil News: CAITME Fuarına Türk Tekstil Makina ve Yan Sanayi Üreticileri hangi yoğunluk ürün grupları ile katılıyor? En son düzenlenen fuara kaç Türk firması katıldı?
Kerim Arslan: CAITME Fuarımıza yoğunluk ile katılan firma profillerini incelemiş olduğumuzda Tekstil Makineleri, Tekstil Aksesuarları, Tekstil Makine Yedek Parçaları, Yazılım ve Otomasyon ,Tekstil Kimyasalları ve Çevre Koruma ve Donatım ürün grupları altında sınıflandırabiliriz.
Aynı zamanda son dönemlerde Özbekistan’daki yoğun fabrikalaşma çalışmaları neticesinde fabrika alt yapı ve hazırlık süreçleri için önem arz eden Enerji, Isıtma –Soğutma gibi farklı firma profilleri de fuarımıza ilgi göstermektedir. Pandemi koşulları altında organize etmiş olduğumuz bir önceki fuarımızda 40 Türk firması katılım gösterdi.
7 – 9 Eylül 2022 yılında organize edeceğimiz ve satışları devam eden 14. CAITME 2022 fuarımızda ise, şimdiden 70’e yakın Türk firması yerlerini aldı ve Türk ürünlerine olan talebin artarak devam etmesi sebebiyle, yeni alanların Türkiye katılımcıları için tahsis edilmesi gündemimizdedir.

Tekstil News: CAITME 2022 Fuarı Türk Tekstil Mak. ve Aks. Üreticileri için nasıl bir potansiyel taşıyor?
Kerim Arslan: Hitap etmiş olduğu coğrafya ile adından da anlaşılabileceği gibi ‘’Uluslararası Orta Asya Tekstil Makinaları Fuarı‘’ CAITME, sadece düzenlenmekte olduğu Özbekistan ülkesine değil tüm Orta Asya ülkelerini kapsayacak şekilde coğrafi bir etkileşime sahiptir. Fuarımız Orta Asya pazarı için her sene tekstil makine, destekleyici yan sektörlerdeki yeni teknoloji ve trendlerin tanıtıldığı ilk ve tek uluslararası organizasyon niteliğindedir. Bu çerçevede Türkiye ve yabancı ülke katılımcı profilinin yoğun olması , hem de profesyonel ziyaretçilerin ilgisi, fuarımızda yoğun bir ihracat hacmini de beraberinde getirmektir.

Tekstil News: Özbekistan Tekstil Sektörü hakkında biraz bilgi verir misiniz? Tekstil Fabrika yatırımları devam ediyor mu?
Kerim Arslan: Özbekistan’ın son dönemlerde yapısal, ekonomik ve tarım alanında özellikle pamuk üretimindeki verimliliğin arttırılması konusunda başlatmış olduğu atılımlar ve ticari hayata olumlu yönde yansıyan etkileri, her sene yeni gelişmeler ile birlikte fuarımızda tecrübe edilmektedir.
33 milyondan fazla nüfusu 250 milyar dolarlık milli geliriyle Özbekistan tekstil pazarları arasında önemli bir konuma sahip. Önemli bir pamuk üreticisi konumunda olan Özbekistan‘ın pamuk ihracatını ise üretim miktarı ile kıyasladığımızda düşük kalıyor. Bu çerçevede atılan yeni stratejik hamleler ile pamuk pazarının serbestleşmesi ve ekim alanlarının verimlilik arttırma projeleri 2020- 2030 yıllarını kapsayan bir dönemde Özbekistan ve akabinde Orta Asya pazarında önemli gelişmeleri beraberinde getirecek.
Tüm bunlara ek olarak Özbekistan’ın stratejik olarak üretmiş olduğu pamuğu bir hammadde ihracatından öte ; pamuklu ürünlerin diğer pazarlara katma değerli olarak sunulması olarak değerlendirmek daha doğrudur. Aynı zamanda Özbekistan hükümeti bu çerçevede yapmış olduğu çalışmalar ile iç piyasada katma değerli, yarı mamul yada nihai ürün niteliğinde yeni ortaklık ve yatırımları teşvik etmektedir. Bu çerçevede Türk firmalarının da yatırımları hızlı bir şekilde devam ediyor.

Mevcut fabrikaların ise kapasite artırımına gitmekte olduğu Özbekistan’da; gerek teknolojik gerekse de kaliteli alt yapı ihtiyacı için Türk firmaları öne çıkmaktadır. Bu çalışmalar yan ve destekleyici sektörleri de hareketlendirerek Türk ihracatçılarına yeni fırsatlar sunmaktadır.
Tüm atılımlar Özbekistan‘ın hedefleri doğrultusunda 2030 yılında 20 milyar dolarlık hazır giyim ihracatına ulaşmasını hedeflemektedir. Bu durumdan özetle tekstil makine, aksesuar, yedek parça ve yan ürün grupları için 2030 sonrasında da devamlılık arz eden bir ticaret hacminin olacağı açıkça görülmektedir.

Tekstil News: CAITME Fuarının ziyaretçi profili nedir? Ziyaretçiler sadece Özbekistan’dan mı geliyor?
Kerim Arslan: CAITME fuarımız Özbekistan ve tüm Orta Asya ülkelerinden ziyaretçileri ağırlamakla beraber, alıcı yapısı yoğun olan bir ziyaretçi profiline sahiptir. Bu sene de tecrübe edeceğimiz gibi pandemi sonrası tüm firmalarımız için yoğun bir fuar geçireceğimize eminiz.
Tekstil News: Özbekistan Ekonomisi hakkında biraz bilgi verirmisiniz?
Kerim Arslan: Genel çerçevede Özbekistan’ı serbest piyasa ekonomisine geçmeye çalışan ve bu çerçevede yoğun atılımlar gerçekleştiren bir geçiş ekonomisi olarak değerlendirmenin doğru olacağı düşüncesindeyim. Tarım ve imalat sanayisindeki gelişmeler ve hâlihazırdaki durum ekonomiye eşit olarak katkı sağlıyor. Aynı zamanda altın üretimi konusunda da ilk 15 ülkenin içinde yer alması Özbekistan Ekonomisi ve üretiminin gelecekti konumuna ışık tutmaktadır.
