ELSE-BORNEWA ;GERİ DÖNÜŞÜM İPLİK YATIRIMINDAN SONRA ÖRME KUMAŞ ÜRETİMİNE DE BAŞLADI.


“Konfeksiyon atölyelerinden toplanan kullanılabilecek durumdaki kırpıntılar önce parçalanmak suretiyle elyaf haline getirilmektedir.
Elyaflar ise artık iplik üretimi için prosese alınmakta ve hiçbir boya prosesine tabi tutulmaksızın müşterinin talep ettiği renklerde iplik olarak çıkmaktadır. Son olarak kendi üretimimiz olan iplikleri de kumaş haline getirip terbiye ettikten sonra da piyasaya sunmaktayız” diyen Else-Bornewa Firmasının ikinci kuşak başarılı kardeşleri; Yönetim Kurulu Üyeleri ve aynı zamanda İşletme Müdürü Eylül Koçak Hanım ve Pazarlama Müdürü Eşref Koçak Bey ile Tekstil News Dergisi adına Tüyap İplik Fuarında söyleşi yapma fırsatı yakaladık. Geri Dönüşüm İplik ve Kumaş üretim prosesleri ile ilgili tecrübe ve bilgi birikimlerini dergimiz okuyucuları ile paylaştıkları için teşekkür ederiz…

ELSE-BORNEWA Yönetim Kurulu Üyeleri
Tekstil News: ELSE-BORNEWA hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz?
Eylül & Eşref Koçak: Elektrik-Elektronik ve Tekstil alanında faaliyet gösteren ELSE hem gelişen teknolojileri kullanarak tekstil sektöründe üretim yapan üretici kimliğe hem de teknik donanımlı mühendisleri ile Türkiye distribütörlüğünü yaptığı markaların ürünlerini kullanıcıya en hızlı ve doğru şekilde ulaştıran tedarikçi bir kimliğe sahiptir.
ELSE Tekstil alanındaki faaliyetlerine yüksek kalite geri dönüşüm elyaf ve iplik üretimi ile devam etmektedir. Son teknoloji makine parkuruna sahip fabrikamızda Bornewa markası ile üretilen geri dönüşüm Bornewa iplik ve Bornewa kumaş seçenekleri ile müşterilerinin ihtiyaçlarına cevap vermektedir.
Tekstil News: Ürünleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Eylül & Eşref Koçak: Else olarak geniş bir yelpazede üretim yapıyoruz. Konfeksiyoncuların atık kumaşlarını alarak proses olarak önce elyaf sonra iplik ve son olarak da kumaşa çevirerek hammadde kaynaklarının sürdürebilirliğini sağlıyoruz.
Ürün gamımız iplik için NE 4/1 den NE36/1 e kadar olup, pamuk/polyester, pamuk/akrilik olarak melanj ve solid olarak geniş renk seçeneği ile müşterilerimizin taleplerini karşılıyoruz. Ayrıca örme grubunda da kendi ürettiğimiz iplikler ile iki iplik, üç iplik, süprem ve kaşkorse türü örme kumaşlar üretimi ile tüm kumaş terbiye prosesi sonrası müşterilerimize sunuyoruz.

Tekstil News: Geri dönüşüm iplik üretim süreçleri ve kullanım alanları hakkında bilgi alabilir miyiz?
Eylül & Eşref Koçak: Recycle iplik ve kumaş üretim prosesi öncelikle konfeksiyoncuların artık fire kumaşlarını toplamak ile başlamaktadır. Toplanılan bu kırpıntılar yaklaşık 50 kişilik bir kadro ile 1. Aşama da renkleri itibarıyla tasniflenmesi, ikinci aşamada içlerinde kullanıma müsait olmayan sentetik elyafların ayrıştırılması ile devam etmektedir. Kullanılabilecek vasıfta ki kırpıntılar önce parçalanmak suretiyle elyaf haline getirilmektedir. Elyaflar ise artık iplik üretimi için prosese alınmakta ve hiçbir boya prosesine tabi tutulmaksızın müşterinin talep ettiği renklerde iplik olarak çıkmaktadır. Son olarak kendi üretimimiz olan iplikleri kumaş haline getirip terbiye ettikten sonra piyasaya sunulmaktadır.
Tekstil News: Üretim kapasiteniz nedir? Kaç makine ile bu üretimi yapıyorsunuz?
Eylül & Eşref Koçak: Üretim Kapasitemiz ;
- 400 Ton/ Ay kapasiteli Elyaf Tesisi olup Tek bir entegre tesis ile yapılmaktadır.
- 700 Ton/Ay Kapasiteli İplik Tesisi olup 6 Adet Open-End Makinesi ile yapılmaktadır.
- 250 Ton/ Ay Kapasiteli Örme Tesisi 18 Adet Örme Makinesi ile üretim yapılmaktadır.
Tekstil News: Geri dönüşüm iplik üretimi yaparak hem ülke ekonomisine katkı hem de boya ve su kullanmayarak çevreye katkıda bulunuyorsunuz. Bu alanda en büyük yatırımı Türkiye’de Else Bornewa yaptı diyebilir miyiz?
Eylül & Eşref Koçak: Türkiye’de tekstil sektöründe bir çok firma olmasına rağmen Else- Bornewa olarak en son teknoloji ile gerek mali anlamda gerekse Laboratuvarlarımız ve çok güçlü bir Ar-Ge ekibi kurarak en büyük yatırımı bizler yaptık. Çevre duyarlılığımızın yüksek oluşu ve Dünya markaları ile işbirliğimiz çerçevesinde teknik donanımı yüksek Laboratuvarlarımız ve çok güçlü bir Ar-Ge ekibi ile geri dönüşümden elde edilen iplik ve kumaşları tekstil sektörünün tüm ünitelerinde kullanılabilecek ürünler geliştirmekteyiz.

Tekstil News: 2019 yılı itibariyle geri dönüşüm iplik haricinde örgü kumaş yatırımınız da olmuş. Gelecekte başka yatırımlar düşünüyor musunuz? Moda ve hazır giyim sektörüne yeni bir marka ile girmek gibi?
Eylül & Eşref Koçak: Marka yaratmak belki. Ama şu anda çalıştığımız gerek ulusal ve gerekse uluslararası markalar ile işbirliğimiz kapsamında onların ihtiyaçlarını niceliksel ve niteliksel olarak daha da iyi şartlarda sağlayabilmek adına ek yatırımlar düşünülmektedir.

Tekstil News: İstanbul İplik Fuarı beklentinizi karşıladı mı? 2020 yılında hangi fuarlara katılmayı planlıyorsunuz?
Eylül & Eşref Koçak: Evet iplik fuarı beklentilerimizi karşıladı bizim için yoğun ve verimli geçti diyebilirim. Uluslararası bir çok ülkede tekstil fuarlarına katılıyoruz. Ancak gururla söylebilirim ki; İstanbul İplik Fuarı bunlar arasında en fazla fayda sağladığımız fuardır.
Tekstil News: Korona virüsden dolayı siparişlerinizde bir artış oldu mu? Çin’e giden Avrupalı alıcıların size siparişi oldu mu?
Eşref Koçak: Evet ülkemize ve firmamıza sipariş kaymaları yaşamaya başladık.
Tekstil News: Fuarları faydalı buluyor musunuz? Türkiye’deki fuarlar ile y.dışı fuarları kıyaslar mısınız?
Eylül & Eşref Koçak: Evet kesinlikle buluyorum. Fuarlar arasında düzen, iletişim, organizasyon olarak her zaman farklılık olabiliyor. Avrupa bu konuda kesinlikle daha tecrübeli ve düzenli. Bunu itiraf etmeliyim.
Tekstil News: İhracat yapıyor musunuz?
Eylül & Eşref Koçak: Elbette, iplik ve kumaş satışlarımızda ihracat oranımız toplam satışlarımızın % 80’i ihracat olarak gerçekleşmektedir. Ve Avrupa’nın en ünlü markaları ve Inditex firmaları ile çalışıyoruz.
Tekstil News: Hangi markalar ile çalışıyorsunuz? Sizi tercih etmelerinin sebebi nedir?
Eylül & Eşref Koçak: Firma isimleri vermeyi açıkça çok doğru bulmuyorum. Ama gerek ülkemizde gerekse yurtdışında ki tüm uluslararası markalar ile çalışıyoruz. Bizi tercih etmelerinin gerekçelerine gelince Ar-Ge çalışmalar ile ortaya koyduğumuz ürünlerin çeşitliliği her kalite değerlerinin uluslararası standartlarda olması. Tüm bunlarla birlikte hızlı termin ve satış sonrası destek.

Tekstil News: Teknolojiye yatırım yapıyor musunuz? Ar-ge ve Ür-Ge Konusunda yatırımlarınız var mı?
Eylül & Eşref Koçak: Kesinlikle tüm tesisimiz ciddi bedeller ödenerek üst düzey teknoloji ile donatılmış makinelerden oluşmaktadır. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere Ar-Ge birimi olmazsa olmazımız.
Tekstil News: Üretim yaparken Tübitak veya Devletin başka kurumlarından destek alıyor musunuz?
Eylül & Eşref Koçak: Hayır ama Tübitak ile çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca şu ana kadar sadece yurtdışı fuar ve tanıtım destekleri alındı.